Kvalitné drevené udiarne vám umožnia údiť tak, ako to bolo tradičné pred mnohými rokmi

Je len málo jedincov, ktorí si radi nevychutnajú lahodne a voňavo vyúdené klobásky, ryby alebo syry. Pokiaľ aj vy patríte k tým, ktorí majú v údení záľubu a hľadajú lepšiu, výkonnejšiu udiareň, alebo vyberáte svoju prvú udiareň pre to najlepšie údenie, s dôverou môžete staviť na drevené udiarne. Umožnia vám údiť tak, ako sa údilo vždy. Pekne pomaly, studeným dymom, tak, ako to robievali naši dedovia a pradedovia.

Klasická domáca drevená udiareň

Pokiaľ sa rozhodnete pre drevenú udiareň, určite s ňou budete maximálne spokojní. Má ťažké železné bočné ohnisko, ktoré umožňuje plynulú reguláciu teploty, rovnako ako reguláciu množstva dymu. Na prikladanie vám budú slúžiť široké dvierka, aby sa vám polená dreva dobre prikladali. Na údenie môžete použiť niektoré z mnohých vyskúšaných drevín. K populárnym sa radí napr. kusové drevo zo slivky, jelša alebo napríklad buk. Siahnuť môžete samozrejme aj po drevených štiepkach alebo peletách. V typoch paliva je domáca drevená udiareň neprekonateľná. Drevené udiarne vám luxusne vyúdia mäso, ryby aj syry. Užijete si výraznú chuť bez konzervantov a éčok. Dostatok miesta v udiarni vám dovolí pohodlne vyúdiť klobásy, salámy aj naložené mäso. Najmenšie udiarne vážia už okolo 80 kg, najväčšie okolo 110 kg a sú pevné a odolné.

Vyskúšajte piliny a štiepky

Piliny a štiepky na údenie sa dajú v udiarňach používať rovnako dobre, ako údiace brikety, lupienky alebo drevo kusové. To, na čom budete údiť, závisí od typu udiarne. Napríklad v udiarňach Bradley musíte používať údiace brikety. Naopak v klasickom záhradnom grile sú možnosti, dá sa povedať neobmedzené. Rovnako tak tu môžete použiť údiace lupienky samostatne alebo v údiacom boxe. Poďte si vybrať kvalitnú udiareň aj piliny a štiepky na údenie do e-shopu grilykrby.cz. Radi a erudovane vám s výberom pomôžu, ak si budete priať.

Publikované: 14. 12. 2022

Kategória: Záhrada

Autor: Katka Strnadová